Bidragsytere

A

Adriana Alves er billedkunstner bosatt i Bergen. Hun arbeider hovedsaklig med videoinstallasjoner, skulpturer og tekst. Alves er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og Konstfack i Stockholm.

Maria Rosa Andreotti er billedkunstner, bor og arbeider i Buenos Aires. Hennes installasjoner er vist i Argentina, Island, Polen, Chile, Ungarn, Luxenburg, Frankrike, Brasil, Uruguay, Colombia og USA. Hun har bl.a mottatt Grand Honorable Award, National Visual Arts Salon, Textiles (2001), og 1st Prize, Municipal Textile Salon (2007).

Micol Assaël er italiensk kunstner med filosofistudier fra La Sapienza, Universitetet i Roma. Hun har representert Italia på biennalene i Venezia, Berlin og Moskva. Hun bor og arbeider i Roma og Moskva.

 

B

Anke Bangma er utdannet kunsthistoriker og jobber som kurator og redaktør. Fra januar 2011 er hun første kurator for samtidskunst på Tropenmuseum, det etnografiske museet i Amsterdam. Blant hennes siste prosjekter er katalogteksten «Katarina Zdjelar: But if you take away my voice, what would be left to me?» for den serbiske paviljongen ved Veneziabiennalen, 2009.

Bassam El Baroni er kurator og skribent. Han co-kuraterte Manifesta 8 i Murcia og var tidligere direktør for Alexandria Contemporary Arts Forum. Han er kurator for eva International 2014 i Limerick og Lofoten International Art Festival – LIAF 2013 sammen med Anne Szefer Karlsen og Eva González-Sancho. El Baroni er teoriveileder ved Dutch Art Institute, Arnheim og PhD-stipendiat ved Curatorial/Knowledge-programmet ved Goldsmiths, University of London.

Lene Berg er utdannet filmregissør fra Dramatiska Institutet i Stockholm og arbeider med video, installasjoner, foto og tekst. Hun deltok på Manifesta 8 i 2010 og bor og arbeider i Berlin og New York.

Doris Bloom er billedkunstner, født og oppvokst i Syd-Afrika, men bor og arbeider i Danmark. Hun deltar på utstillinger og biennaler over hele verden og er representert i samlinger i Danmark, Sør Afrika og Irland.

Mikkel Bolt er kunsthistoriker og teoretiker. Han har bl.a. skrevet Den sidste avantgarde. Situationistisk Internationale hinsides kunst og politik (2004), er medredaktør i tidsskriftene K&K, Ny Mutant og Øjeblikket og underviser i moderne kulturhistorie ved Københavns Universitet. Han bor i København.

Will Bradley er skribent og kurator bosatt i Oslo. Blant hans publikasjoner er bøkene Art and Social Change: A Critical Reader, Self-Organisation/Counter-economic Strategies og essayene «The New New Monuments» i Metropolis M (2008) og «Dreaming of Dreaming» i UKS Forum (2009).

Elisabeth Byre er frilanskurator. Utdannet ved Kunstakademiet i København og Københavns Universitet. Mastergrad i filmvitenskap.

Erling Moestue Bugge er utdannet kunsthistoriker fra Oslo og Brighton, England. Han driver frilans undervisning, kritikk og skribentvirksomhet og har bl.a skrevet for Kunstkritikk, Billedkunst og Kunst og Kultur.

 

C

Jan Christensen er kunstner og jobber i mange ulike medier med prosjekt som realiseres i offentlig rom og i kunstinstitusjoner og gallerier. Nylige utstillinger er Astrup Fearnley Museet, Oslo, Momentum7 i Moss, Kunstnernes Hus, Oslo og utstillingen «Proto Light» ved Artclub 1563 i Seoul, Sør-Korea. Christensen lager også scenografi for oppsetningen av Mona Banterla Grenna, Nelly Winterhalder and Øystein U. Bragers nye skuespill.

Jo Cook er billedkunstner, skribent, kurator og forlegger. I hennes arbeider er ofte boka både tema og materiale. Hun bor på Mayne Island, British Columbia, Canada

Christoph Cox er kritiker, kurator og filosof. Han underviser i filosofi på Hampshire College og skriver om samtidskunst og musikk for blant andre Artforum, The Wire og Cabinet. Cox er forfatter av Nietzsche: Naturalism and Interpretation (1999) og er medredaktør av antologien Audio Culture: Readings in Modern Music (2004). Han bor og arbeider i Amherst, Massachusetts, USA.

Curate.no (Malin Barth, Anne Szefer Karlsen og Sissel Lillebostad) er et kuratorfellesskap som startet opp i 2005. Curate.no initierer prosjekter og utstillinger, i hovedsak utenfor de etablerte gallerirommene.

 

D

Stephan Dillemuth er kunstner og professor ved Akademie der Bildenden Künste München. Hans arbeider ser på nylige endringer i forståelsen av hva den offentlige sfæren er – sett mot et bakteppe av globaliserte og fragmenterte offentligheter. For Bergen Assembly 2013 har Dillemuth sett på utviklingen av vår tids kontrollsamfunn. Dillemuth bor i Bad Wiessee og jobber i München.

Leander Djønne er billedkunstner. Bor i Hardanger og Oslo. Han har sin utdannelse fra Kunstakademiene i Bergen og Oslo, Staedelschule Frankfurt am Main, Kunstakademiet i Malmö og Werner Herzog Rouge Film School. www.leanderdjonne.com

Anne Marthe Dyvi er kunstner med utdannelse fra KHiB (Kunst- og designhøgskolen i Bergen), Master/2010. Hun er en del av kunstnergruppen Ytter med det nettbaserte kunstmagasinet ytter.no. Jobber ved BEK, Bergen senter for elektronisk kunst, som kunstnerisk utvikler.

 

E

Espen Sommer Eide er kunstner, musiker og filosof. Han gir ut musikk under navnet Phonophani og som en halvdel av bandet Alog hvor han har utviklet en rekke spesialbygde instrumenter. Kunstnerisk har han deltatt med prosjekter på bl.a. Manifesta 7.

Power Ekroth er kurator, redaktør for magasinet SITE og kritiker, blant annet i Artforum.com, Flash Art og Frieze. Prosjekter inkluderer «FAMES Familie Vaudeville» (2010/2011) ved DARB1718, Kairo, (co-kuratert av Juan-Pedro Fabra Guemberena) og «Nordic Art Today: Conceptual Debts, Broken Dreams og New Horizons» på Etagi, St Petersburg 2011. Co-kurator for Turku- biennalen og Momentum7 2013. Ekstern kurator 2013-2014 ved Telemark Kunstnersenter i Skien.

Knut Ove Eliassen er dr. philos., professor i litteraturvitenskap ved NTNU. Han arbeider for tiden med forholdet mellom 1700-tallets roman og fremveksten av den moderne staten, litterære lagringsmedier og medieteknologier og Michel Foucault.

 

F

Peter Fend er en arkitekt-kunstner som gjennom grafikk og modeller viser forslag til nye energisystemer, villmarksrestaurering og lettvekts megastrukturbyer. Gjennom sitt firma Ocean Earth var han i sin tid pionér innen satellittovervåking og formidlet bilder fra kritiske og sensitive områder til massemedia. Firmaet fokuserer i dag bl.a. på å fremme miljøvennlig energiteknologi. 

Marit Kristine Flåtter er billedkunstner, skribent, og ansvarlig redaktør i ArtSceneTrondheim. 

Gard Andreas Frantzsen er billedkunstner. Utdannet ved University of Westminster i London og Kunsthøgskolen i Bergen. Han bor og arbeider i Oslo.

Jan Freuchen er billedkunstner. Utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og Staatliche Hochschule für Bildende Künste, Frankfurt am Main. Han bor og arbeider i Oslo.

 

G

Guttorm Guttormsgaard er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og ved Kunstakademiet i København, men regner læretid hos eldre kunstnere og reise/studievirksomhet i andre kulturer som sin viktigste bakgrunn. Han har nylig utgitt boka Arkiv med bildefortellinger fra utstillingsserien Obs!m.fl.&m.m.m. Denne serien bestod av 53 utstillinger fra 2006 til 2009 på Blaker Meieri, der kunstneren har sin base.

Ane Hjort Guttu er billedkunstner. Hun er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim og Statens Kunstakademi. Hun bor og arbeider i Oslo.

 

H

Mahlet Ogbe Habte er født i Asmara, Eritrea og bor og arbeider i Norge. Hun er utdannet ved KHiB. Som eritreer ble hun offer for grensekonflikten mellom Etiopia og Eritrea, deportert i 1998 og kom samme år til Norge. Hun deltok på «Göteborg International Biennial for Contemporary Art» i 2011 og er aktuell på «Kochi Muziris Biennale», India 2012.

Erlend Hammer er utdannet kunsthistoriker fra Universitetet i Bergen og fra studiet Skapende kuratorpraksis ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Han har jobbet som assisterende redaktør og så fungerende redaktør for Kunstkritikk. Han var co-kurator for Momentum7 2013. Hammer bor og arbeider i Bergen.

Bjørn-Kowalski Hansen er kunstner og studerte ved Kunstakademiet i Trondheim. Nylige utstillinger inkluderer Kunstnerbanken, Skien, Unter Drunter, Malmö, og Gallery Yujiro, London. Hansen har stilt ut i Hellas, Tsjekkia, Egypt, Sør-Korea, Ungarn, Tyskland, Russland og USA. Han var norsk representant ved den Nordiske paviljongen ved Dak'Art Biennial i Dakar, Senegal, 2012, og en av kunstnerne ved Momentum7 2013. Hansen er bosatt i Oslo.

Camilla Krogli Hansen er utdannet journalist og har en bachelorgrad i tekstil fra Kunsthøgskolen i Bergen. Hun samler på historier og tilbringer mest mulig tid på Annas Camping. Hun bor og arbeider i Oslo.

Tone Hansen er utdannet billedkunstner fra Statens kunstakademi og arbeider i dag som kurator for Henie Onstad Kunstsenter. Hansen har publisert en rekke bøker og antologier.

Øystein Hauge er cand. philol. i religionsvitenskap. Høyskolelektor ved Kunsthøgskolen i Bergen med fagområde teori. Kunstanmelder i Bergens Tidende, frilansskribent og foredragsholder.

Trond Hugo Haugen er billedkunstner og arbeider med hovedvekt på tegning og større flerårige kunstprosjekter i det offentlige rom. Prosjektene inkluderer egne verk innenfor en politisk, historisk og stedsrelatert kontekst, engasjement i kunstnerstyrte initiativ og institusjoner, samt flere oppdrag som kunstkonsulent for KORO. Medredaktør for 2015-utgaven. trondhugo.no

Camilla L. Haukedal er utdannet billedkunstner med master i kunst fra Kunsthøgskolen i Bergen i 2010. Hun bor og arbeider i Bergen.

Carl Michael von Hausswolff har siden 70-tallet arbeidet med lyd og bilder; performance, installasjoner, fotografi, film, elektronisk musikk og konseptuell musikk. Han er bosatt i Stockholm.

Reinhard Haverkamp er billedkunstner. Utdannet ved Kunstakademiet i Münster/Berlin.

Jannecke Heien er billedkunstner og grafisk designer, utdannet og bosatt i Bergen. Hun er en av initiativtagerne til Kunstjournalen B-post, er medlem av redaksjonsrådet og har utformet designet til papirutgaven. Medredaktør i 2006 og 2009. janneckeheien.no

Marianne Heier er billedkunstner. Utdannet ved Accademia di Belle Arti di Brera i Milano.

Stephen Hobbs og Marcus Neustetter er kunstnere som samarbeider under navnet Hobbs/Neustetter (H/N) og Trinity Session. De bor og virker i Johannesburg, Sør-Afrika, og er aktivt involvert i å utvikle kulturelle strategier gjennom offentlige kunstprosjekt og ulike nettverk.

Evelyn Holm er kunsthistoriker med hovedfag fra Universitetet i Bergen i 1998. Hun har jobbet som utstillingsleder ved Hordaland Kunstsenter, foreleser ved UiB og Folkeuniversitetet, vært City Coordinator for ArtGenda Hamburg i 2002, jobbet med kunstformidling og skrevet en rekke artikler og kritikker om samtidskunst. Før hun ble engasjert som direktør ved Bergen Assembly i november 2011 arbeidet hun i fem år som rådgiver ved Seksjon for kunst og kultur i Bergen kommune.

David Horvitz er kunstner og jobber innen en rekke medier, deriblant fotografi, video, akvarell og internett. Han har utviklet prosjekter for blant andre The Clocktower Gallery, Rhizome, Recess, Creative Time, Goethe Institut Library New York, Triple Canopy og Fillip. Han utgir kontinuerlig kunstbøker på egenhånd og på forlag som New Documents, 2nd Cannons, Morava, Motto og Automatic Books. Nye utstillinger inkluderer Tate Modern, London og New Museum, New York samt LIAF 2013.

 

I

Trude Iversen er kunstteoretiker og cand. philol. i filosofi. Ph.D.-kandidat ved programmet for Litteratur, estetikk og klassiske studier, Universitetet i Oslo. Publiserer kunstfaglige tekster.

 

J

Susanne Jaschko har doktorgrad i filosofi/kunsthistorie og er seniorkurator og leder for artist-in-residence programmet til Netherlands Media Art Institute. Hun arbeider også som uavhengig kurator.

Vibeke Jensen er billedkunstner, bor og virker i Norge/NYC. Hennes installasjoner er bl.a. vist på People's Square i Shanghai, Galeria SantaFe i Bogota og under Manhattan Bridge i New York.

Gisle Ledel Johannessen er cand. philol. i filosofi. Utdannet ved Universitetet i Oslo og Bergen. Frilansskribent.

Kurt Johannessen er utdannet billedkunstner. Han arbeider mest med performance og tekst, og har gitt ut en rekke bøker på eget forlag.

Toril Johannessen, Bergen, er billedkunstner utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen, MA kunst, 2008. Arbeider blant annet med fotografi, tegning og tekst, og ofte med historiefortelling og vitenskapsrelaterte temaer.

Hilde Hauan Johnsen er billedkunstner og professor på Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Hun har sin kunstutdannelse fra Canada og Danmark. Hauan Johnsen har hatt mange utsmykkingsoppdrag, separatutstillinger og deltatt på gruppeutstillinger i inn- og utland. Hun har i en årrekke samarbeidet med lydkunstner Maia Urstad. De arbeider med fiberoptiske lydinstallasjoner. Hauan Johnsen har hatt en rekke styreverv og var styremedlem i OCA fra 2004 til 2012. Hun har vært kunstnerisk konsulent for en rekke statlige bygg, det siste er Halden fengsel.

 

K

Anne Szefer Karlsen er kurator, skribent og redaktør. Hun er kurator for Skulpturbiennalen 2015, og var kurator for Lofoten International Art Festival – LIAF 2013 (med Bassam el Baroni og Eva González-Sancho) og associate curator for Biennale Bénin 2012 (kunstnerisk leder Abdellah Karroum). Szefer Karlsen er tidligere leder av Hordaland kunstsenter i Bergen (2008-2014). Hun er serieredaktør for bokserien Dublett (2013-2015), og redigerte boken Self-Organised sammen med Stine Hebert (Open Editions/Hordaland kunstsenter, 2013).

Annette Kierulf er kunstner, skribent og kurator, utdannet ved Vestlandets Kunstakademi og Kunstakademiet i Trondheim. Hun er en av initiativtagerne til Kunstjournalen B-post. Medredaktør i 2006, 2007, 2009 og 2010. kierulf.info

Thomas Kilpper er billedkunstner utdannet ved Akademie der Bildenden Künste, Nürnberg og Städelshule, Frankfurt am Main. Han bor i Berlin.

Adam Kleinman er en skribent og foreleser som innimellom opptrer og noen ganger kuraterer. Han er for tiden redaktør ved Witte de With Center for Contemporary Art i Rotterdam. Han var nylig «agent» for det offentlige programmet ved dOCUMENTA (13) i Kassel. I tillegg er Kleinman fast bidragsyter til en rekke bøker, magasiner og journaler. Kleinman bor og jobber i New York.

Reinhard Kropf og Siv Helen Stangeland er arkitekter med særlig interesse for det konseptuelle og stedsspesifikke, med et fokus på interaksjon med lokal kunnskap og industri.

Luba Kuzovnikova har MA in Cultural Management fra Manchester University tatt i Moskva og har studert kunsthistorie ved Universitetet i Tromsø, København Universitet og i New York. Hun har drevet Art Hangar Kunstsenter på Klosterøya Solovki i Kvitsjøen. Nå er hun kunstnerisk leder for Pikene på Broen i Kirkenes.

Eva Kun er født og oppvokst i Ungarn. Hun er utdannet ved Kunstakademiet i Warszawa og arbeider mest med situasjonsrelatert kunst.

Inger Blix Kvammen er kunstner/kunsthåndverker. Hun er kunstnerisk rådgiver i Pikene på Broen og har vært med fra Pikene ble startet i 1996.

 

L

Brandon LaBelle er kunstner, teoretiker og forfatter. Han er professor ved KHiB og har en PhD i kultur fra London Consortium i 2005. Hans arbeid tar opp spørsmål om sosialitet og subjektivitet ved hjelp av lyd, performance, tekst og stedsspesifikke konstruksjoner. Han er forfatter av Diary of an Imaginary Egyptian (Errant Bodies, 2012) og Acoustic Territories: Sound Culture and Everyday Life (Continuum, 2010).

Aage Langhelle er kunstner, kurator og skribent utdannet ved kunstakademiene i Oslo, Bergen og Hamburg og er bosatt i Berlin. Han var kunstnerisk leder i Christianssands Kunstforening 2007-2009. Siste separatutstilling var «Collateral image» på Interkulturelt museum, Oslo (2008).

Jørgen Larsson er musiker, lydkunstner og kurator fra Bergen. Han har en MFA fra Kunstakademiet i Trondheim. Som kunstner er han aktiv med komposisjoner for dans og kino i tillegg til større installasjoner og konseptuelle verk. Larsson var en av initiativtakerne til Lydgalleriet der han nå er direktør.

Tore Vagn Lid har PhD-grad fra Justus-Liebig Universität i Giessen. Autor, regissør og kunstnerisk leder for Transiteatret-Bergen.

Sissel Lillebostad er billedkunstner, kunsthistoriker, kurator og skribent. Hun er en av initiativtagerne til Kunstjournalen B-post, medlem av redaksjonsrådet og medredaktør 2008 - 2009 og 2012-2015.

Victor Lind er utdannet ved Statens Kunstakademi og Statens håndverks- og kunstindustriskole. Han har gjort en rekke arbeider som tematiserer arrestasjonen og deportasjonen av norske jøder under andre verdenskrig. Lind bor og arbeider i Oslo.

Audun Lindholm er skribent, redaktør og forlegger. Han har tatt initiativ til og stått i spissen for bl.a. «aktivitetslabelen» Gasspedal og poesifestivalen Audiatur. Siden 2007 har han vært redaktør for tidskriftet Vagant.

Trond Lossius arbeider med lyd og installasjoner. Han har studert geofysikk og komposisjon, og har vært kunststipendiat ved KHiB. Lossius er FOU-koordinator ved BEK, Bergen senter for elektronisk kunst, og professor ved KHiB hvor han koordinerer det kunstneriske utviklingsprosjektet Re:place.

Jørgen Lund er frilans kunsthistoriker. Han har levert PhD-avhandlingen Gjenstand, verk, bilde. Kunstteori og tingestetikk på 1900-tallet.

Åse Løvgren er billedkunstner og kurator med utdannelse fra KHiB og Complutense des Bellas Artes i Madrid, og står sammen med Karolin Tamper bak Rakett. For tiden deltar hun i Synsmaskinen, et kunstnerisk forskningsprosjekt ved KHiB ledet av Frans Jacobi og er produksjonsmedarbeider i VISP.

 

M

Sarat Maharaj er kunsthistoriker, født i Sør-Afrika, bosatt i London, professor ved bl a. Critical Studies, Universitetet i Lund, avd. Malmø. Fokus på kulturell oversettelse, sonisk og tekstil kunst. Co-kurator ved bl.a. Documenta XI, 2002, og triennalen i Guangzhou, 2008.

Paolo Manfredi er utdannet maler og grafiker fra Kunstgymnaset i Carrara, Kunstakademiet i Firenze med hovedoppgave i kunsthistorie, han har spesialisert seg i grafikk ved Il Bisonte (Firenze) og i Skapende kuratorpraksis ved Kunsthøgskolen i Bergen.

Katrine Meisfjord er utdannet billedkunstner ved KHiB, og sykepleier. Hun jobber i genren sosial og dialogbasert kunst, der hun tilrettelegger for erfaringsutveksling mellom mennesker med tilknytning til ulike sosiale og etniske grupper. Arenaene for samlingene er gallerirom, private hjem og offentlige uterom. Meisfjord jobber for tiden med to deltagerbaserte prosjekt; Soups&Stories og nabolagsprosjektet Kulturstasjoner, der personlig erfaringsutveksling i private hjem brukes som base for dialogbasert performans i offentligheten. www.meisfjord-satre.com

Grethe Melby er medieviter med graden cand. polit. fra informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Frilansskribent for bl.a. Billedkunst og Bergens Tidende.

Siri Meyer er tidligere maktutreder, professor i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen og daglig leder av Ibsen 2006 Bergen.

Samir M'kadmi er kunstner og kurator utdannet ved Ecole des Beaux-Arts i Aix-en-Provence. Han jobber med elektronisk basert kunst, foto, video og installasjon.

Gudrun Molden er Siv. ark. Prosjekterende for Halden fengsel. Partner i Hlm arkitektur. Medlem i kunstutvalg for Halden fengsel og for Høgskolen i Bergen. Medlem i Regionalt samarbeidsutvalg, kunst i kommunale bygg, Bergen 2006-2009. Gjennomført en rekke offentlige og private byggeoppdrag, etter mange prosjektkonkurranser. Fått arkitekturpriser for flere av de oppførte byggene, blant annet Halden fengsel. Juryformann og medlem i arkitektkonkurranser. Lærer på Bergen arkitektskole, BAS 2000-2002. Diplomsensor NTNU 1998-2000 og BAS 2008, 2010-13.

Nicholas Møllerhaug er skribent og kurator. Han var programsjef/programutvikler for Festspillene i Bergen (2009-2012), festivalsjef for Borealis Festivalen (2005-2009). Primus motor/kurator Trollofon, Arkivsirkus, Rural Readers, Myggbase m.m. Kurator for  SUNN 0))): Dømkirke (Borealis 2007); Jon Fosse/Gabriel Fliflet: Åresong (FIB 2010); Philip Glass: Koyannisqatsi - for the King! (FIB 2010) et cetera.

Gerd Elise Mørland arbeider frilans som skribent, kritiker og kurator med base i Oslo. Hun har master i kunsthistorie og kuratering fra Universitetet i Oslo (2009) og Goldsmiths University of London (2008) og er fast skribent og redaksjonsmedlem i Kunstkritikk.

 

N

Ketil Nergaard er billedkunstner og skribent. Utdannet ved kunstakademiene i Trondheim og Oslo. Tidligere redaktør for nettstedet kunstkritikk.no.

Anne Hilde Neset er kurator og kritiker innen lydkunst, komposisjon og kunstmusikk. Hun grunnla Electra Productions i 2003 og har vært viseredaktør i The Wire i 14 år. Samtidig har hun kuratert festivaler og utstillinger for blant annet Tate Modern, Barbican og Royal Festival Hall, samt jobbet som programleder i BBC Radio.

Terje Nicolaisen er billedkunstner. Utdannet ved kunstakademiene i Trondheim og Bergen.

Heidi Nikolaisen tok hovedfag i fotografi ved Kunsthøgskolen i Bergen i 2002 og har studert historie og kunsthistorie ved Universitetet i Oslo. Hun bor og jobber i Bergen. Arbeidet We belong to the Same Tree presenteres som en installasjon på en utstillingen med samme navn ved Nordnorsk kunstnersenter i januar 2011.

Rune Nydal er førsteamanuensis i teknologietikk ved Program for anvendt etikk, Filosofisk institutt, NTNU. Han har blant annet utgitt boka I vitenskapens tid. Introduksjon til vitenskapsfilosofi etter Kuhn (2002).

 

O

Natalie Hope O'Donnell er kurator og stipendiat ved Oslo Centre for Critical Architectural Studies (OCCAS). Hun har utdannelse fra blant annet University of Oxford, Royal College of Art, London og The London Consortium. Hun er leder for Norsk Kuratorforening og Visiting Scholar ved Columbia University i New York 2013/14.

María Andueza Olmedo er forsker og kunstner, bosatt i Madrid. Doktorgrad i Urban Sound Installations ved Complutense University, Madrid. Hun jobber i radioen til Reina Sofía Museum. I samarbeid med Abelardo Gil-Fournier designer hun og gjennomfører prosjekter om kreativitet og samspill. Studerer kuratering ved Konstfack, Stockholm.

Arne Skaug Olsen er freelance skribent, kurator, forlegger og kunstner. Han er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen med en master i kunst, og fra studiet Skapende kuratorpraksis. Han er medredaktør for 2013-utgaven av Kunstjournalen B-post.

Tommy Olsson er billedkunstner og skribent. Utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim og Rijksakademie van Beeldende Kunsten i Amsterdam.

 

P

Barnie Page er kurator og medstifter av Jupiter Woods; et galleri, residencyprogram og delt research- og atelier i London samt Desktop Residency; et online kuratorisk prosjekt der han samarbeider med kunstner John Henry Newton.

Beate Petersen er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo i 2001. Hun arbeider hovedsakelig med videoinstallasjon og dokumentar, samt som frilansskribent blant annet for Billedkunst og kunstkritikk.no.

Finnbogi Petursson, Island, er kjent for elektroniske verk som blander lyd, skulptur, arkitektur, tegninger og bevegelige komponenter. Det er selve lyden, bestående av usynlige lydbølger og inkorporert i skulpturelle installasjoner, som er hans primære materiale. Lydskulpturene hans inviterer ofte til en følelse av mystikk og oppdagelse.

Thomas Pihl er billedkunstner, bor og virker i Norge/NYC, er representert i offentlige og private samlinger og har hatt flere store utstillinger i og utenfor Norge. Maleriene hans kjennetegnes av en semi-transparent overflate, som formalt spenner mellom flate og en illusjonistisk dybde.

 

R

Rakett er en mobil plattform for ulike intervensjoner, samarbeider og prosjekter. Drives av billedkunstnerne Åse Løvgren og Karolin Tampere. Begge er utdannet ved kunstakademiet i Bergen.

Lars Ramberg er billedkunstner bosatt i Berlin. Utdannet ved Statens kunstakademi i Oslo.

Ridder er en graffitikunstner/gatekunstner/samtidskunstner med lang fartstid i graffitimiljøet i Norge. Ridder står bak flere bøker, fanziner og kunstprosjekt, og er kjøpt inn av flere samlere. www.ridderoslo.tk / grevlingbanen.tumblr.com

Dieter Roelstraete er utdannet i filosofi på universitetet i Ghent. Han er kurator på Antwerpen museum for samtidskunst, MuHKA, og redaktør i Afterall samt i redaksjonen for A Prior Magazine og FR David. Blant hans siste publikasjoner er Richard Long: A Line Made by Walking (2010).

Arne Rygg er kunstner og filosof, utdannet ved Kunsthøgskolen og Universitetet i Bergen. Han er en av initiativtagerne til Kunstjournalen B-post og medlem av redaksjonsrådet. Medredaktør i 2006 og fra 2008 til 2011. arnerygg.no

Arve Rød er kunstner og skribent bosatt i Oslo. Han er utdannet ved Statens kunstakademi i Oslo og har blant annet skrevet for Dagens Næringsliv og DN lørdag.

Kjetil Røed har hovedfag i allmenn litteraturvitenskap og arbeider som frilansskribent og kritiker. Han har bl.a. publisert i Morgenbladet, Billedkunst, kunstkritikk.no, Vinduet, Artreview og Frieze.

Vilde Salhus Røed har master i kunst fra Kunsthøgskolen i Bergen (2008). Hun er en av initiativtagerne til Bergen Ateliergruppe på Dokken.

Beathe C. Rønning er billedkunstner, utdannet ved Vestlandets Kunstakademi i Bergen, Städelschule i Frankfurt am Main og Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Rønning bor og arbeider på Sando, nord i Vestfold.

Merete Røstad er billedkunstner og kurator. Hun er utdannet ved Bauhaus Universität, Weimar og Liverpool Institute for performing Arts. Røstad er for tiden stipendiat ved Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling Kunst og Håndverk med prosjektet 3 exercises in conciseness – re/staging commemorative art practice in Public Space. Hun bor og arbeider i Berlin og Oslo. www.mereterostad.com

 

S

Kristin Sampson er førsteamanuensis ved Institutt for filosofi og førstesemesterstudier ved Universitetet i Bergen. Hun arbeider hovedsaklig med klassisk gresk tenkning og feministisk filosofi.

Martin Schibli er utdannet ved Lunds Universitet innen kunstvitenskap, foretningsøkonomi og praktisk filosofi. Han er kurator på Kalmar Konstmuseum og kunstkritiker, primært i Helsingborgs Dagblad. Schibli har også skrevet boken Hur man blir samtidskonstnär på tre dagar (2005) sammen med Lars Vilks. Han bor i Kalmar.

Carsten Seiffarth har studert orkestermusikk, musikkvitenskap, kunsthistorie, filosofi og musikkvitenskap/sosiologi. Han var en av grunnleggerne av mediakunstlaboratoriet Tesla i Berlin, kurator og kunstnerisk leder for bonn hoeren, urban lydkunst i Bonn siden 2010, og har vært kurator og kunstnerisk leder for singuhr sound gallery i Berlin siden 1996.

Steinar Sekkingstad er kunsthistoriker og kurator ved Bergen kunsthall. Han var medredaktør for 2007-utgaven.

SexTags er billedkunstnerne Peter Anatol Mitterer og Stefan Mitterer. De arbeider med installasjon, eventer, tegning og lyd. Begge er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen, Avd. kunstakademiet og Katolische Hochschule der bildende Künste, Østerike. De bor og arbeider i Bergen.

Hilde Skjeggestad er billedkunstner, utdannet i Bergen og Poznan, Polen. Har siden 2002 vært leder for en rekke kunstprosjekt i offentlige rom, på oppdrag for KORO, Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune. Bor og arbeider i Bergen. skjeggestad.org

Karen Skog tok sin master i kunst ved KHiB i Bergen våren 2009. Hun jobber hovedsakelig med prosjektet Karen Skog Orkester, og sammen med Sivert Nikolai Nesbø og Erik Andreas Røkland fremfører hun improviserte konserter.

Roar Sletteland er produsent og aktivist i Bergens samtidskunstfelt, særlig innen musikk, scenekunst og lydkunst. Konstruerer lydutstyr, musikkinstrumenter og installasjoner. Daglig leder av Bergen senter for elektronisk kunst 2003-07. Styremedlem i Ny Musikk Bergen siden 2003, medstifter av Lydgalleriet.

Stein-Gunnar Sommerset er Cand.philol. i klassisk gresk filologi og har sin utdannelse fra universitetene i Bergen, København, Thessaloniki og Athen. Han har bl.a. arbeidet med kulturminnekomponenten av Verdensbank-prosjektet Istanbul Seismic Risk Mitigation and Earthquake Preparedness i Istanbul og Revitalisation of Erbil Citadel, en 8000 år gammel bosetning i Nord-Irak.

Gitte Sætre er billedkunstner med BA fra Universidad de las America, Mexico (1999) og Skapende kuratorpraksis ved KHiB (2010). Hun jobber med noen av vår tids største utfordringer og de minste gester i hverdagen og hvordan de spiller opp mot kroppslige og psykologiske rammeverk og nedarvede strukturer. www.meisfjord-satre.com

 

T

Bjørg Taranger er billedkunstner, utdannet og bosatt i Bergen. Hun er en av initiativtagerne til Kunstjournalen B-post og medlem av redaksjonsrådet. Medredaktør i 2006 og 2009. http://cityangel.no/

Mariusz Tarkawian er kunstner og jobber med tegning, blant annet i form av serier med hundrevis av tegninger oppført på arkitektoniske vegger. I tegningene dokumenterer han verden rundt seg eller spekulerer over temaer fra samtidskunst til frem- tiden. Tarkawian tegner «live» i forskjellige sosiale situasjoner og inkluderer ofte korte tekster. Nylige utstillinger inkluderer Bergen Assembly 2013, Mackintosh Museum, Glasgow, 2013, Culture Center Krasnoye Znamya, St. Petersburg, 2012 og Manifesta 8, Murcia. Tarkawian bor og jobber i Warszawa.

Vibeke Andrea Tellmann er universitetslektor ved Universitetet i Bergen tilknyttet Institutt for filosofi og førstesemesterstudier. Hun har arbeidet med estetikk med vekt på problemstillinger knyttet til lyd, hørsel og musikalsk metaforikk.

Anthony Tessier fullførte toårig fotografutdannelse ved Norges Kreative Fagskole i 2008. Han bor og arbeider i Bergen.

Mattias Thronsen har master fra Universitet i Bergen, seksjon for humanistisk informatikk og filosofi. Oppgaven omhandlet nettkunst og utsmykking av digitale rom. Han har jobbet med ulike prosjekter i Bergens kunstliv gjennom ti år, blant annet ved BIT Teatergarasjen, Vestlandske Kunstmisjon og Festspillene i Bergen. Han bor og arbeider i Bergen.

 

U

Sveinung Unneland bor og virker i Bergen. Han har sin utdannelse fra Kunsthøgskolen i Bergen, Avd. akademiet og Kunsthochschule Berlin-Weissensee.

Maia Urstad arbeider i krysningsfeltet auditiv–visuell kunst, hovedsaklig med lydinstallasjoner og -performance. Hun er en av initiativtagerne til Kunstjournalen B-post og medlem av redaksjonsrådet. Medredaktør for 2012-utgaven. maia.no

 

V

Magne Vangsnes har bakgrunn som grafiker. Et behov for å sprenge grafikkens tradisjonelle grenser førte til arbeid med skulpturell grafikk; en fusjon mellom håndlaget papir og eksperimentelle grafiske metoder. Under et studieopphold i Berkley/ Oakland i California i 1988 ble møtet med Land Art retningsgivende for videre arbeid.

Ole Mads Sirks Vevle er en allsidig kunstner som har markert seg innen video/film, tekst og scenekunst. Han er utdannet ved Nordland kunst- og filmskole.

Tora Visnes er billedkunstner og skribent, utdannet ved Chicago School of Art Institute og Whitney Program, New York. Hun bor og arbeider i Stockholm.

 

W

Dag Wiersholm er seniorrådgiver i KORO, og har i en årrekke vært prosjektansvarlig for KORO-prosjekter. Leder i institusjonen i to lengre perioder på 90-tallet, medlem i kunstrådet for Nasjonale turistveger 2007-2010. Fagansvarlig for åpne seminarer og kurs, foreleser og foredragsholder. Wiersholm var redaktør for boka Påminnelser – fire kunstprosjekter, om estetikk i etisk-histor- iske kontekster, og har skrevet en rekke fagartikler, blant annet essayet Stivnede øyeblikk – om vilkårene for kunst i estetiserte maktlandskap (2009). Har arbeidet spesielt med spørsmål knyttet til kunnskapsutvikling, var med på å utvikle det nye masterstudiet Kunst i offentlige rom ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Jana Winderen er kunstner med bakgrunn i matematikk, kjemi og fiskeøkologi. Siste lydarbeider er Ultraworld, bestillingsverk for Sound and Music / BEOPEN, Trafalgar Square, London, Water signal for Guggenheim Museet / Unsound Festivalen, New York, og Silencing of the reefs for Thüssen Bornamiza Art Contemporary. I 2011 vant hun Golden Nica for Digital Music and Sound Art på Ars Electronica i Linz.

Chin-tao Wu er er utdannet i kunstadministrasjon og kunsthistorie ved City University og University College, London. Er Research fellow ved Academia Sinica på Taiwan. Wu har skrevet boka Privatising Culture: Corporate Art Intervention since the 1980s (2002) som er oversatt til en rekke språk. Hun bor og arbeider i Taipei.

 

Å

Mari Aarre er kunsthistoriker, tidligere leder for Hordaland kunstsenter og Norske Billedkunstnere. Hun er en av initiativtagerne til Kunstjournalen B-post. Medredaktør for 2006-utgaven.

Lasse Årikstad er billedkunstner, kurator og en av initiativtakerne bak galleri FELT.

Sigrun Åsebø har PhD-grad fra Universitetet i Bergen basert på en avhandling om feminisme, kjønnsteori og samtidskunst